De 10 vigtigste sundhedsmæssige fordele ved håndarbejde med garn!

torsdag, 26. juni, 2014 6 , , 12

hjerte

 

For lidt tid siden faldt jeg over en artikel på den engelsksprogede side, lionbrand.com. I artiklen kan man læse om forskellige resultater på forsøg der er lavet, hvor håndarbejde med garn (strikning/hækling) er blevet brugt som “kur”. Noget af informationen var faktisk ret spændende, så jeg har tilladt mig at oversætte artiklen til dansk, for dem der skulle være interesseret.

Artiklen findes i sin oprindelige form HER. Jeg undskylder på forhånd den ikke helt perfekte oversættelse fra engelsk til dansk, men meningen skulle gerne være der :-)

 

De 10 vigtigste sundhedsmæssige fordele ved håndarbejde med garn

Blogger og forfatter Kathryn Vercillo er ekspert på området med at bruge håndarbejde til at helbrede, efter at have forsket grundigt i emnet,  til sin bog “Hækling reddede mit liv” . Dette er første del ud af 6 til os, om emnet Håndarbejds sundhed. Læs hendes tidligere blogindlæg på Lion Brand Notebook.

Garn helbreder! Hvad enten du foretrækker pinde eller nåle eller en kombination af begge, kan håndarbejde lindre din krop og reparere dit sind. Beviser har vist dette i årtier, og ny forskning bekræfter det med videnskab. Fordelene som folk rapporterer er tilsyneladende endeløse. Her er de 10 bedste sundhedsmæssige fordele ved håndarbejde med garn.

1.. Strikning og hækling lindrer depression

Lettelse af depression er langt den mest rapporterede og studerede fordel ved hækling og strikning. Gentagelserne i håndarbejdet har vist sig at frigive serotonin, et naturligt anti-depressiv. CNN har for nylig rapporteret, at 81% af 3.500 strikkere med depression, er lykkelige efter strikning. Og mere end halvdelen af deltagerne rapporterede at de var ”meget lykkelig”. Undersøgelsen er offentliggjort i British Journal of Occupational Therapy.

2.. Håndarbejde reducerer angst

Håndarbejde med garn hjælper ved forskellige former for angst. Det holder dine hænder travle og sindet fokuseret, så du kan deltage i undervisning eller begivenheder, selv når du har social angst. Det bringer det indre sind til et roligere sted når du skal håndtere angst tanker. De gentagne tællerier, har endda vist sig at tjene som et produktivt udløb for mennesker med OCD og spiseforstyrrelser. Et Amerikansk Håndarbejds Råd rapporterer om en undersøgelse, der viste at næsten ¾ af kvinder med anoreksi, fandt strikning beroligende og angstdæmpende.

3.. Projekter opbygger selvtillid

Lavt selvværd har en lang række negative sundhedsmæssige bivirkninger. Håndarbejde hjælper med at opbygge selvværd ved at:

 • Opbygge nye færdigheder
 • Tillade håndarbejderen at føle sig produktiv
 • Tilføre en nyttig måde at give til andre
 • Skabe skønhed gennem selvudfoldelse

Noget så simpelt som at visualisere, arbejde på og til sidst færdiggøre et projekt, kan gøre at du får det bedre med dig selv. Dette har hjulpet folk med alt fra at håndtere frygten for arbejdsløshed og på at få styrken til at forlade et voldeligt forhold.

4.. Håndarbejde kan reducere eller udskyde demens

Flere undersøgelser har vist, at strikning og hækling kan udskyde aldersrelateret hukommelsestab. Håndarbejde kan også være beroligende for de mennesker, der allerede oplever tegn på demens. For nylig har forskeren Yonas Geda, MD, en neurolog på Mayo Clinic, gennemført en undersøgelse som viste at strikning er neuroprotektiv og kan reducere demens med så meget som 50%.

5.. Strik eller hækl dig igennem søvnløshed

Søvnløshed er en forfærdelig følelse. Du er træt, men du kan ikke sove, og så bliver du frustreret over at du ikke kan sove, hvilket bare gør det endnu sværere at sove. Håndarbejde med garn kommer dig til undsætning! Fokusér på et blødt, beroligende, let, gentagene hæklet eller strikket projekt, og din krop og sind kan ofte gå så langt ned i gear, at du bliver klar til at gå i seng. “Stitchlinks”, en britisk organisation, der forsker i fordelene ved strikning, rapporterer, at en undersøgelse foretaget af professor Herbert Benson fra Mind/Body Medical Institute viste, at 100% af patienterne med søvnløshed oplevede forbedret søvn, og at  90% var i stand til at fjerne medicin, vha. et forløb der indeholdt strikning.

6.. Afslapning reducerer irritabilitet og rastløshed

Vi har for nylig delt hvordan du kan finde vej ud af kabine-feber. Hækling og strikning kan hjælpe dig gennem enhver situation hvor du føler dig gnaven, rastløs, frustreret eller keder dig. Denne positive form for udløb, bevarer dine relationer og holder dit humør afbalanceret.

7.. Håndarbejde som bøn

Bøn har vist sig at have en bred vifte af sundhedsmæssige fordele. Hækling og strikning kan bruges som en del af din bøn proces.

8.. Håndarbejde med garn bygger fællesskaber

Ligegyldigt hvilket sundhedsproblem du har at gøre med, hjælper det at have et fællesskab af støtte dig til. Der er så mange måder at hækling og strikning skaber fællesskaber:

• Gennem lokale strik-ins og hækling-in-public møder
• Ved garn messer og relaterede begivenheder
• Uformelt gennem forbindelser i garn butikker
• I de mange online håndarbejds fællesskaber
• Gennem en følelse af at være bundet til generationerne før og efter os

Tjek vores ideer til håndarbejde med familie og venner.

9.. Håndarbejde hjælper med bearbejdning af sorg

Tab er en forfærdelig ting og ingen af ​​os undslipper det. I perioder med dyb sorg kan det synes umuligt, at du nogensinde vil være i stand til at fungere igen. Du hopper i din pyjamas og bor i din seng og føler det som om verden er kommet til en ende. Hækling og strikning kan være en af ​​de mest beroligende ting i denne periode. Det er noget du kan foretage dig uden en masse udgifter eller kræfter. Det er noget du kan gøre i små bidder, når du har energien. Det kan for et øjeblik fjerne dine tanker fra dine smerter. Teksturer og garn farver, varmen fra det projekt du er ved at lave, og den smukke op/ned bevægelse af sting på sting får dig én dag tættere på at få det godt igen.

10.. Stressreducerende fordele ved håndarbejde med garn

Stress er et af ​​vores største sundhedsproblemer. Ulemperne ved stress spænder fra migræne og træthed til hjertesvigt og tidlig hukommelsestab. At reducere stress, reducerer sygdom. Det at bruge strikning eller hækling som meditation, kan være en daglig måde at minimere virkningerne af stress i dit liv.

 

dame

6 Comments
 • Mosekonen
  juni 27, 2014

  Åhhh tak for dette fine indlæg og sikke en skøn blog du har. Vil fluks tilføje dig min blog-roll, for at kunne følge fremover.

  • Dorte
   juni 27, 2014

   Kære Mosekone

   Tusind tak og hvor er jeg bare glad for at det indlæg kan skabe glæde og varme rundt omkring :)
   Og dejligt med en ny følger! Jeg lover at der nok snart skal komme flere indlæg på min stadig forholdsvis nye blog :)
   Jeg glæder mig i øvrigt til at jeg snart skal i gang med nogle baby Converse sko som jeg, for lidt tid siden, har fundet inspiration til, på din blog. Jeg håber at jeg kan lave dem lige så fine som dine :)

   Varme hilsner til dig

   • Mosekonen
    juni 27, 2014

    Hej igen Dorthe.

    Ihh hvor hyggeligt, at du kan bruge min lille omskrivning på de små sko og jeg håber du får mange flere følgere. Din blog virker varm, hjertelig og ærlig.
    Har tilladt mig at linke til din blog for få min siden, da jeg skrev et bette indlæg på min.
    Velkommen til blogverden og rigtig god weekend

 • Nanna
  juli 6, 2014

  Sikke en fantastisk godt indlæg og en spændende blogs du har dig. Jeg er nu blevet fast læser :-)
  Jeg vil gerne spørge om tilladelse til om jeg må skrive om de sundhedsmæssige 10 gode grunde til at hækle/strikke og selvfølgelig linke til din blog?

  Kærlig hilsen fra Nanna

  • Dorte
   juli 31, 2014

   Hej Nanna

   Jeg mente ellers jeg havde svaret dig, men det ser nu ikke sådan ud nu….så beklager hvis jeg ikke har svaret dig før nu…

   Tak for din fine kommentar :-)
   Og ja, du er velkommen til at skrive om emnet på din blog, men et link ville da være dejligt :-)

   Varme hilsner

 • Maja
  juni 23, 2015

  Tak for en bekræftelse – og jeg ved arbejdet med garn virker – hos mig er der ikke en dag uden et strikketøj

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *